Trijehuzen 1


Trijehuzen 1
©: Jetske Santema

Huize Wier 33

De boerderij heeft als oorspronkelijk bouwjaar 1873, met huisnummer 1. Dat lijkt niet logisch. Van de drie boerderijen op Trijehuzen is het de laatste boerderij aan de ontsluitingsweg naar de Wynserdyk. Toch klopt de nummering, want de ontsluiting ligt van oorsprong niet bij de Wynserdyk maar bij de Wynservaart. Oorspronkelijk was de boerderij een beleggingsobject en heeft hij verschillende eigenaren en gebruikers gehad. 

In 1908 wordt Jeljer Bouma de boer. Hij boert hier tot 1930. In de periode dat Jeljer boer is, brandt de boerderij af en wordt weer opnieuw opgebouwd. Vanaf 1930 huurt Klaas Koopmans de boerderij. Hij boert er drie jaar. Dan wordt de boerderij verkocht aan de familie Vellinga. De jonge boer Yme Tiedes Vellinga komt in 1933 op de boerderij.

De naam van de boerderij refereert aan de terp Wier. In de atlas van Schotanus van 1718 staat de naam op de kaart.

1933, Yme Tiedes Vellinga gehuwd met Lipkje Swart, Het echtpaar krijgt 11 kinderen. In 1988 komt Yme Vellinga plotseling te overlijden. De boerderij wordt gekocht door maatschap G. van den Ende, ter uitbreiding van de boerderij op Trijehuzen 2.

In 1997 gaan Joost van den Ende en Marieke Kooistra op de boerderij wonen. Joost is de tweede zoon van George en Anneke van den Ende.

In 2019 wordt de boerderij verkocht aan de maatschap S. en G.Bouma- Jukema en verplaatst de maatschap van den Ende diens bedrijf naar Winsum in Groningen. 

Huize Wier wordt wel bewoond, maar niet door de eigenaars.

© Tekst: Jetske Santema © Foto voorblad: Jetske Santema
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s