Skrok 8

Skrok 8
©: Jetske Santema

De "Pastorie boerderij"

In 1881 is de huidige stjelp boerderij gebouwd. De historie van de boerderijlocatie is veel ouder. De boerderij is één van de oudste bezittingen van de kerk. In de kerkelijke boeken in 1453 komt dit naar voren, als er een geschil is tussen de pastoor Taka (Teake) en het College van Kerkvoogden. Het heeft te maken met een schenking die van "Dotte thoe Stittens" aan de kerk wil doen. Als voorwaarde stelt Dotte dat het land van de pastoor bij dat van haar wordt gevoegd. De pastoor wilde gecompenseerd worden en kreeg land op het Skrok toegewezen. Dit land wordt "pastoralia" genoemd.

De boerderij en het land zijn bij vele huurders in gebruik geweest. De dominee verhuurde steeds zelf het land. En deed dat ook aan mensen uit Wommels. Het recht van overpad dat bij de boerderij hoorde, liep naar de Wommelserweg. 

Er is altijd geboerd op deze plek. De boerderij is meermalen opnieuw gebouwd. De voorganger van deze stjelpboerderij was een kop-hals-romp. Met de nieuwbouw is er nog een melkkelder gebouwd, aan de voorkant van de boerderij. Kort daarna kwamen de melkfabrieken en werd er geen boter meer gemaakt op de boerderij. 

Bewoners:

Sjirk Wiebrens Joustra ( *1819 te Oosterend) gehuwd in 1840 met Trijntje Elzinga (*1819 te Wirdum) Trijntje was dienstbode en om het bezit veilig te stellen is er op huwelijkse voorwaarden getrouwd. In het boek van Easterein staat beschreven dat bij overlevering verteld is dat Sjirk twee maal de veepest in zijn veestapel heeft gehad. En daarna arm is geworden. Wat misschien ook mee heeft gespeeld, is dat hij in 1888 zich aansloot bij de nieuw op te richten Gereformeerde gemeente. En om te boeren op het eigendom van de  (Hervormde) kerk was wel een lidmaatschap van de kerk voor nodig. De zes kinderen die zij kregen zijn geen boer geworden. Gerrit geboren in 1847 is schipper geworden en helaas op 40 jarige leeftijd overleden.

 Gerlof Dijkstra (*1885 te Wommels) gehuwd in 1912 met Johanna Gerrits Heeg (*1891te Kubaard)  Het echtpaar ging op Kie wonen onder Franeker en kregen daar hun eerste drie zonen, Jan, Gerrit, en Johannes.  Op het Skrok waar ze in 1918 kwamen te wonen kregen ze nog eens drie kinderen, Grietje, Anke en Sipke. de vader van Gerlof, Jan Dirks Dijkstra (*1849) gaat mee naar het Skrok. Gerlof en Johanna hebben goed geboerd.  De oudste zoon Jan en de jongste zoon Sipke blijven boeren op Skrok 8. Hun zoon Gerrit krijgt een boerderij vlak bij Itens. Voor ieder van de twee dochters Griet en Anke heeft Gerlof Dijkstra een huis laten bouwen. Een twee onder een kap, Skoallestjitte 54 en 56. Deze zijn gebouwd in 1952.


Jan Dijkstra (* 1913 te Kie) gehuwd in 1949  met Jilkjen Zaadstra (*1923 te Hennaard) Ze krijgen een eigen plekje op de woonboot die voor de boerderij wordt afgemeerd.  Hun zoon Gerlof (*1953) is geboren op de boot. Deze werd verkocht op het moment dat de Tille (brug) werd vernieuwd naar een vaste brug. Daar paste geen ark meer onderdoor. Er werd besloten om de boerderij te verbouwen zodat ieder gezin een plekje had.  

Sipke Dijkstra ( *1928) trouwde met Hitsje de Boer. Zij kregen 5 kinderen.

Tot 1968 woonder er drie gezinnen op de boerderij. Toen verhuisden Gerlof en zijn vrouw Johanna naar de Wynserdyk 31. Helaas stierf Jan Dijkstra in 1970, daarna boerde Sipke er verder alleen. Tot hij in 1992 de huur opzegde. Nog even een een extraatje, tot 1960 was er geen elektrisch en ook geen waterleiding. Skrok stond aangemerkt als een super onrendabel gebied.

Naast de melkveehouderij waren de Dijkstra's ook veefokkers. Dat leverde ook een kampioen stier op.

Willem en Janneke Postma kopen in 1992 de boerderij met een paar kavels land. De andere  percelen worden verhuurd. De nieuwe eigenaren beginnen een geitenhouderij. Eerst in de boerderij, later is er een schuur bijgebouwd. Helaas kwam er een ziekte in de geiten en is alles verkocht. De Postsma''s vertrokken naar Denemarken.

Thymen Dijkstra en Thalitha Jagersma komen op de boerderij te wonen.

© Tekst: Jetske Santema © Foto voorblad: Jetske Santema

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s

1991
Er wordt opgeruimd. De boerderij gaat over in andere handen. Gelf Dijkstra heeft

Disclaimer

Brug over de Sebeare

Disclaimer

De achterkant

Disclaimer

De ark
Deze ark was het onderkomen van de oudste zoon Jan Dijkstra en zijn vrouw Jilkje

Disclaimer

De ark
Om in de ark te komen is er een mooi bruggetje voor de ark gemaakt.

Disclaimer

De ark voor de boerderij

Disclaimer

De boerderij 1991
Sipke Dijkstra boerde nog op het bedrijf.

Disclaimer

De koeien op stal
De staarten zitten vast aan lijnen. Zo wordt voorkomen dat ze in de grup hangen

Disclaimer

De melkstal

Disclaimer

Familie portret 1953
Jan Dijkstra met zijn vrouw Jilkje Zaadstra en hun eerst geboren zoon. Gerlof ve

Disclaimer

Familieportret 1965
v.l.n.r. Gerlof, Piet en Wopkje. Op de achtergrond huize Sion.

Disclaimer

Gerlof Dijkstra 1963
Er is een loods gekocht in de N.O.P, waar een melkstal van gemaakt wordt. De fun

Disclaimer

Hinkes Adema
De stier is gekeurd in de Frieslandhal, wordt kampioen en is verkocht aan de K.I

Disclaimer

In de melkstal
Sipke staat bij de melktank.

Disclaimer

Jan en Jilkje voor de woonboot

Disclaimer

Luchtfoto rond 1954
Een luchtfoto van de boerderij. Rechts op de foto de woonark van Jan en Jilkje.

Disclaimer

Nog even achter de koeien langs
Het wordt nog even netjes gemaakt.

Disclaimer

Plattegrond
Rechts is huize Sion, en links is Roordemastate Skrok 8.

Disclaimer

Skrok 8
Rechts van de boerderij de beplanting van de afgebroken boerderij Skrok 9.

Disclaimer

Skrok 8
Deze foto dateert van 2023, er loopt een betonnen pad naar de boerderij toe.

Disclaimer

Skrok 8
2023, de voorkant van de boerderij, een brede boerderij. Maar met drie gezinnen

Disclaimer

Skrok 8 in 2023

Disclaimer