Kleaster/ Komelkerhus


 Kleaster/ Komelkerhus
©: Bauke de Boer

Tsjerkebuorren 5

Dit gebouw is bekend als ' Komelkershus ', maar  in het verre verleden heeft er een gebouw gestaan dat bekend is als It Kleaster.

In 1453 woonde op Stittens een mevrouw Dotte. Zij was eigenaar van landerijen en een woning. ( wordt apart helemaal beschreven ). Ze wilde na haar dood dat haar huis op Stittens werd afgebroken en opnieuw werd opgebouwd bij de Kerk, het moest een woning worden voor geestelijken. En zo geschiede!

Het was het onderkomen van de Eastereinder geestelijkheid van vóór de reformatie (1517 ). De associatie tussen geestelijken en monniken ligt voor de hand. Vandaar dat de Eastereinders dit huizencomplex ' It Kleaster ' noemden. De straat in de nieuwbouw ten oosten van het dorp, die precies in het verlengde van dit gebouwencomplex ligt, heeft daarom deze naam gekregen.

Het is een historische plek. Het is bekend dat er al een Slagerij gevestigd was rond 1840. De oudste van Easterein. Er waren in die tijd niet zoveel slagerijen. Het was de gewoonte dat mensen (buren) samen een dier kochten en lieten slachten. Om het te bewaren werd dit dan gezouten. De voormalige slagerij en het boerderijtje vormden lang geleden één gebouw. Het huis dat er nu nog staat (gelukkig) was tot 1990 een kleine boerderij. Vanaf 1 juni 1934 kwamen Bauke P. de Jong (* 1909-1991) en Wijpkje Brandsma (* 1910) hier te wonen. Ze kregen vier kinderen.

Tijdens een zware storm in 1985 stortte het deel de voormalige slagerij in en is toen afgebroken. Maar ook overleefde het bedrijfsgedeelte van het melkveebedrijf van de familie Bauke de Jong de storm niet. In de Leeuwarder Courant stond een foto van de ravage en plaatste er een bericht bij.

  Anno 2022 staat het " komelkershuis " er weer netjes opgeknapt bij.

Colofon

LC. 19 juli 1985

Foto's Bauke de Boer

Foto's jan Hiemstra

Boek Easterein

© Tekst: Berend Santema © Foto voorblad: Bauke de Boer
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s