Welkom op deze site

Welkom op deze site

Welkom op de archiefsite van Easterein. Graag vertellen wij u met tekst, beeld en geluid over de rijke historie van ons dorp tot aan de dag van vandaag. Van het dorps- en verenigingsleven; de economie; de mensen; de streek en omgeving en de straten en gebouwen. Op deze site bouwen we iedere dag verder aan onze dorpshistorie. Zo krijgt en houdt het verleden gezicht voor de generatie van nu en morgen. Voor de nederlandstalige versie klikt u rechtsboven op het icoontje met de nederlandse vlag.

Hoe het werkt:

Kies het hoofdonderwerp van uw interesse in het bovenstaande menu. Verfijn uw keus op het scherm dat dan opent, en u komt bij de vensters. Klik op het door u gewenste venster. Scroll naar beneden totdat ook het foto overzicht compleet is. Probeer het alvast uit op één van onderstaande vensters! Veel plezier.

 

Nieuws:


Uitgelichte vensters:

Dit jaar (2022) is het 25 jaar geleden dat een aantal mannen bijelkaar kwamen om de viering van "oud en nieuw" weer nieuw leven in te blazen. Het is een tamme boel in Easterein. Voor de traditie van "het Slepen" is geen animo meer. Het slepen was van oudsher een traditie om alles wat in en om het dorp los stond te verplaatsen naar een andere plek. Vooral boerenerven werden bezocht. Zo werd een boerenwagen uit elkaar gehaald en op het dak van de school weer inelkaar gezet. De eigenaar moest zelf zorgen voor het terughalen van zijn eigendom. Op oudejaarsdag waren veel boeren en middenstanders dan ook bezig met opruimen. 

Toch nam in de loop der jaren de animo om te slepen af. Her en der werden nog afvalcontainers omgewisseld en wat ramen witgekalkt of van leuzen voorzien. Soms wel, soms niet terecht. 

Dat was het moment voor een vriendengroep om de Aldjiersploech op te richten. Dat waren: Anne Stenekes, Martin Overal, Hans Kooistra, Jaap van der Velde, Jan Simon Jelsma, Marco Hoekstra en Robert Hoekstra. En voor de goede lezer: één persoon is er al 25 jaar bij. Doel van de club is om ieder jaar een stunt neer te zetten.

In de afgelopen 25 jaar zijn er mooie stunten uitgehaald. Niet van iedere stunt zijn foto's gevonden. Bijvoorbeeld: De "te koop bordjes " in de tuinen waarmee het probleem onder de aandacht werd gebracht van onvoldoende woonruimte voor jongeren.

Met de stunt is de laatste jaren de pers ook goed gehaald. 

De vereniging is steeds verjongd en bestaat nu uit: Christiaan Rypma, Jan Simon Jelsma, Gerard vanAsselt, Martin Faber, Bauke Dijkstra, Ids de Boer, Jehannes Huitema, Pier Faber, Marco Rijpkema en Sjouke Schilstra.

Hieronder een aantal foto's van de stunts. 

Vrijburg

De straat Vrijburg verbindt de Wynserdyk met de Skoallestrjitte. Aan de Oostkant, ter hoogte van de Skoallestrjitte stonden voorheen 8 kamerwoningen, gebouwd in 1882 in opdracht van de Kerkvoogdij der Ned.Herv.Kerk. Deze locatie had de naam Pôlehoeke. De 8 woningen- onder- één-kap waren bestemd voor arme mensen en ook voor schippersvolk, dat deels ook op het schip verbleef. Aan dit venster is een dokument gekoppeld waarin de woningbouw van Sjaardaleane, AndriesJoustrastrjitte, Skoallestrjitte en Vrijburg staat beschreven. Daaruit blijkt ook de inzet van het Dorpsbelang om nieuwbouw in Easterein voor elkaar te krijgen. 

Na de nieuwbouw aan de Sjaardaleane in 1948 volgde de Andries Jousstrastrjitte in 1952.  In 1952 is ook de eerste woning, toen twee onder een kap gebouwd. Het is inmiddels een vrijstaande woning Vrijburg nummer 2.

Het eerste blokje wat daarna werd gebouwd, betreft nummers 4, 6, en 8 in 1953. Het blok van zes geschakelde woningen is gebouwd in 1967.  

In 1964 werd de zuivelfabriek ontmanteld. Ype Joustra heeft bij het dorpsbelang er op gewezen dat de oude leidingen en buizen geschikt zouden zijn om er een speeltuin van te maken. Er is een 2000 kilo ijzer gekocht voor een schappelijke prijs. Met inzet van vrijwilligers is de speeltuin aangelegd. Deze is nog steeds in gebruik.

In 1970 is de Christelijke kleuterschool 'It Bekoar' op Vrijburg gebouwd. Na 20 jaar dienst is de school gesloten. De basisschool ontstaat en de kleuters vertrekken naar het schoolgebouw aan de Skoallestritte. Voor meer info kijk bij het onderwijs.