Skrok 5, Sion

Skrok 5, Sion
©: Paul Borghaerts

Sion >>betekenis: God is met ons/ God is verzoenend)

De boerderij met de naam Sion is gebouwd in 1753. De kop-hals-romp boerderij is bijzonder te noemen door een "korte lage rug". Het in de omgeving de enige boerderij uit deze periode die nog steeds bestaat. Het gebinte van de boerderij komt uit de omgeving van Riga- Klaipéda. (Litouwen- Letland) Bijzonder dat men rond 1750 dit hout in ons land gebruikte. 

Een tijdlang is het qua grondgebruik de grootste boerderij in de omgeving van Easterein. De boerderij zelf is relatief klein gebouwd. Het is gebouwd in opdracht van Doekles Hettes Sjonstra en zijn vrouw Acke Claases Schinga. De boerderij blijft lange tijd in de familie. Daarbij werd niet alleen de boerderij overgenomen, ook de naam van Hette Doekles naar Doekle Hettes blijft overeind. De familienaam verandert in de loop der jaren van Sjonstra in Sionstra en daarna wordt het Sjoustra, en in de 19e eeuw veranderd de naam in Ypma. De familie is in vele aktes terug te vinden. De familie is bestuurlijk zeer actief. Ook in het kerkbestuurder als kerkvoogd. 

Tot 1845 ( bijna 100 jaar) blijft de boerderij in eigendom bij deze familie. Al maken zij ook heel wat mee. De veepest blijft ook deze familie niet bespaard. Complete veestapels bezweken aan deze ziekte. Volgens overlevering zijn veel dieren op het erf begraven. Of dit (mede) de oorzaak is geweest van het blijven hangen/terugkeer van de ziekte is niet bekend. Wel dat de boerderij vanwege armoede verkocht moest worden. Een deel van het land is gekocht door de kerk van Tsjalbert. Dat werd verhuurd aan meerdere personen. 

1848 Sion wordt gekocht door Simon Paulus Strikwerda (komt van Winsum) en zijn vrouw Janke Koopmans komt van Westerhús onder Jorwert. De traditie van opvolging van vader op zoon wordt voortgezet. Net als de naam een lange tijd. Ook bestuurlijk zet de familie de traditie voort en is actief in de kerk en als wethouder. In aktes wordt Strikwerda genoemd bij  besluiten over grenscorrecties van de gemeentes.  

De anekdote gaat dat Simon Paulus te maken kreeg met zware hooibroei. Zo erg dat Simon Paulus dacht dat het deze keer echt mis zou gaan.  Met donkere stem riep hij uit "Sion zal branden". Gelukkig is dat niet gebeurd en staat de monumentale boerderij er nog steeds. Het is een bedrijf dat volop met de toekomst bezig is en daarop investeert. Steven Strikwerda en zijn vrouw Baukje van Althuis boeren er anno 2023 en zetten het bedrijf van Sake en Janny voort.  ondernemers.  

De bewoners zijn:

1.  Doekle Hettes Sionstra van Easterein gehuwd op 9-6-1748 met Acke Claases Schinga van MantgumZij zijn de opdrachtgever van het bouwen van de boerderij. In 1752 kunnen zij op de boerderij gaan wonen. In de aktes staat vermeld dat het een boer was met een goed beslag vee! Hun zoon Hette neemt de boerderij over.

2. Hette Doekle Sjonstra geboren op 28-5-1752 neemt de boerderij over. Het is niet duidelijk wanneer. In de aktes komt voor dat hij ongehuwd sterft op 20-7-1818. Hij heeft goed geboerd en zijn nalatenschap vererft in de familie. Zijn neef Hette Doekles Ypma erft de boerderij. De waarde wordt bepaald in het testament op fl. 10.628,50. Maar Hette was op dat moment nog maar 14 jaar. Zijn vader Doekle Sjoerd Ypma van Wieuwert beheert de nalatenschap tot Hette de boerderij kan overnemen. Voor de rest van de familie blijft er nog genoeg over. Een bedrag van fl. 43.542,30. Voor de dienstmaagd Tjaltje Hendriks Hardenburgs is er een legaat van (fl. 1.000, )

3. Hette Doekles Ypma  23 jaar gehuwd in 1827 met Sjoerdtje Pieters Vellinga 18 jaar. Zij krijgen 10 kinderen. waarvan een aantal op jonge leeftijd overlijden. Met het bedrijf gaat het minder goed. En in de aktes valt te lezen dat de jongste kinderen in Menaldumadeel geboren zijn in 1845 en 1848

4. Simon Paulus Stikwerda 23 jaar, gehuwd op 18-7-1857 met Janke Freerks Koopmans 18 jaar afkomstig van Winsum. Ze krijgen 10 kinderen, 9 jongens en 1 meisje. In die periode is er een grote kindersterfte. Er sterven 5 kinderen onder de 5 jaar. Een grote klap is het overlijden van hun zoon Paulus. Deze studeert voor arts en is 27 jaar. Ze hebben 2 zonen met de naam Marten. Beide worden 7 weken oud. Ook zijn er 2 kinderen met de naam Sake geboren. De jongste Sake bleef in leven en is later op de boerderij gekomen. De naam Sake is afkomstig van de moeder van Janke, haar naam was Saakje.

5. Sake Simonz Strikwerda (* 12-9-1868) gehuwd met Sjoukje Lommes Jelsma (* 19-3-1890). Zij krijgen drie kinderen Tryntsje, Janke en Simon Paulus. De zoon komt op de boerderij.

6. Simon Paulus Strikwerda (* 6-6-1917) gehuwd met Fetsje Dijkstra (* 1-8-1924) van Aldeboarn. Ze krijgen 3 kinderen die weer vernoemd worden naar de ouders. Sake, Sjouke en Gerbrich. Sake zet als 4e generatie het bedrijf Sion voort.

7. Sake Strikwerda (>>>1950) gehuwd in 1981 met Janny Schouten>>> ( *1954)  Ze krijgen 5 kinderen, Simon Paul, Steven, Sjouke, Janny en Gerben.

8. Stefanus Jan ( Steven) Strikwerda ( *1984) gehuwd in 2013 met Baukje van Althuis (*1985) Ze hebben twee kinderen, Thys en Maaike.

© Tekst: Jetske Santema © Foto voorblad: Paul Borghaerts

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s