Skrok 3

Skrok 3
©: Jetske Santema

De boerderij op Skrok 3 is gebouwd in 1936 en is van het type stelpboerderij, met een rieten dak op het bedrijfsgedeelte. Tot 2018 heeft de boerderij een agrarische bestemming. De boerderij heeft zelf geen oude historie. Het verhaal van het ontstaan is wel bijzonder. De boerderij Sion (Skrok 5) is door Hette Doekles Ypma rond 1847 vanwege verval in armoede verkocht. De boerderij en een deel van de landerijen wordt in 1848 gekocht door Simon Paulus Strikwerda. Een ander deel van de landerijen is in huur bij de boerderij van Durk Piers Noordmans. Deze is getrouwd met een Maaike Ypma, een dochter van de vorige eigenaar! Aan de verhuur van dit land aan Noordmans komt ook een eind. Het land wordt verkocht, maar er is nog geen nieuwe huurder voor. Daarom besluit  de eigenaar er een nieuwe boerderij op te bouwen. Het is een boerderij van het type zoals dat in de Friese Wouden veel voorkomt. Je komt door de voordeur de keuken in. Het land en boerderij is tot 1981 eigendom van de kerk in Tjalbert. Dan kopen Sybe Feenstra en Griet Breeuwsma de boierderij huizinge. De huur van het land loopt door tot 1986. Daarna wordt het land ook verkocht.

1. 1936: Watte Abma met zijn vrouw

2.  1955, Johannes Gerlofs Dijkstra (*1918 te Wommels) gehuwd in 1946 met Aaltje Jeltje Piersma (*1918 te Engwier) Johannes heeft gezien hoe de boerderij gebouwd wordt. Als een jongen van een jaar of 16 zag hij het bouwmateriaal aangevoerd komen over het water in Easterein. Daar wordt het overgeladen op paard en wagen.  Johannes is een zoon van Gerlof Dijkstra, boer op Skrok 8. De verhuizing is een bijzondere gebeurtenis geweest. Het was een driehoeksruil. Mevrouw Stapersma uit Easthim verhuisde naar de Van Eijsingaleane 20, Watte Abma naar Easthim en Johannes Dijkstra en Aaltje Piersma verhuizen naar Skrok 3. 

3. 1981:  Sybe Feenstra gehuwd met Griet Breeuwsma. Aaltje Jeltje Piersma is een oudtante van Griet. Johannes Dijkstra blijft nog tot 1986 boeren op het Skrok. Er is een veestalling bijgebouwd en Sybe heeft vanaf 1986 een bedrijf in handel van vee. ">>>>>>>>Overige vleesveehouderij en zoogkoeienbedrijven". Sybe en Griet verhuizen naar Wommels, hun dochter Maaike komt op de boerderij te wonen. 

4. 2019: Maaike Feenstra met haar partner Jan Scholte

© Tekst: Jetske Santema © Foto voorblad: Jetske Santema

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s