Meilahuzen 5
Op Meilahuizen staan vier boerderijen. Enghahûs, is de naam van de boerderij op Meilahuzen no 5. In de archieven van de Provinciale stemkohieren wordt de boerderij vermeld in het jaar 1511. De invloedrijke familie Tiara is mede eigenaar, en uit de vastleggingen blijkt dat er juridisch flink is geprocedeerd over het bezit.
De naam Eningha is van belang voor de familie. In 1623 wordt door Doco van Eningha, advocaat te Leeuwarden, beschreven dat " die sate tot Oostereinde Enghuijs genaemt met sijn annexen ende die swanejacht " deze sate moet immer in het bezit van het geslacht Eninga bliven , desnoods moet de bezitter maar de geslachtsnaam Eninga aannemen.
De erfenis gaat naar Hector van Wissema, de zoon van zijn overleden zuster Lisck Eninga. In 1684 verkoopt de weduwe van Kapitein Johan Eminga van Loo. De eigenaren van deze boerderij waren zelf geen boer!
De stelp boerderij dateert van 1890. In 1904 wordt de boerderij in een openbare verkoop verkocht. De huurder is dan Hotzes Pieters Bonnema. Hij heeft dan ruimte voor 26 gehoornde beesten (koeien) en is groot 54,3 pondemaat.
Omstreeks het jaar 2000 is er een nieuwe woning voor de boerderij gebouwd.
1. 1890: Hotze Pieters Bonnema (*1855 te Hennaard) gehuwd in1890 met Antje Wester. (*1865) Hotze was in 1897 één van de oprichters van de zuivelfabriek in Easterein. Ze krijgen drie zonen
2. Pieter Bonnema (*1891 te Lutkewierum) gehuwd in 1919 met Fettje Zwerver (*1892 te Workum) Ze krijgen drie zonen, Hotze, Wiebe en Melle.
3. Melle Bonnema (*1930 te Easterein) gehuwd met Tiene Jongema (*1937) Melle heeft hier eerst geboerd met zijn broer Wiebe. Toen Wiebe trouwde en de boerderij van zijn schoonvader in de Súdhoeke onder Wommels kon overnemen, zette Melle het bedrijf alleen voort op Meilahuzen. Broer Hotze is ook boer geworden, op Meilahuzen nummer 7.
4. Sjoerd Bonnema, zoon van Melle en Tiene neemt het bedrijf over en boert anno 2023 nog steeds op boerderij
Colofon
Boek Easterein, Boerderijenboek Hennaarderadeel, Alle Friezen.nl