Meilahuzen 3

Meilahuzen 3
©: F.K. Reitsma

Groot Meilema is de naam van de locatie van de boerderij en haar voorgangers. Daarmee is al duidelijk dat er een lange geschiedenis aan deze plek is verbonden.

In het "Boerderijenboek Hennaarderadeel 1511-1698 " van D.J. van de Meer staan de stemkohieren (nr. 44 en nr. 45) beschreven van respectievelijk de boerderijen Groot Meilahuis en Klein Meilahuis.

Van Groot Meilahuis (nu Meilahuizen 3) staat de geschiedenis vanaf 1494 beschreven. Door splitsing is later Klein Meilahuis ontstaan. In het boek staat dat  ">>de sate waarop Pier Meylahuys in 1511 woonde in 1552 nog niet is gesplitst". Dat blijkt rond 1599 te zijn gebeurd en zo ontstond Kleyn Meylema sate. De naam Meilahuzen komt dus van de familie Meylema. In het boek van v.d. Meer staan de eigenaren en de huurders genoemd. Als eigenaar wordt, naast Meylema, het Klooster Thabor, en een aantal Geestelijken genoemd, waaronder pastoor heer Goffa en vicaris heer Douwa (1511). In de loop der jaren is is het onroerend goed nogal eens van eigenaar gewisseld. Het boek noemt ook de opbrengst  c.q. de rente, en vermeld de procedures over eigendom in vererving. 

Klein Meilahuis is rond 1880 afgebroken en het land is verkocht. De laatste bewoner van de boerderij was Jan Jorrit Mellema (Meilema) De naam is in de loop van de eeuwen iets veranderd. Hiermee kwam er een eind aan het boeren op deze boerderij van de Meilema's. 

Groot Meilahuis was eerder een kop-hals-romp. Deze is gebouwd in 1870. Met houtdatering van P. Borghaerts is gebleken dat met de verbouw van de boerderij in 1935 de binten zijn behouden. Het voorhuis is afgebroken en er is een nieuw voorhuis gebouwd. Het is in 1935 een stelp boerderij geworden.

Bewoners:

1. 1871 Rintje Sybrens Koldijk is huurder. Hij woonde op de nieuwe kop-hals-romp. 

2. Het is onbekend wie na hem op de boerderij hebben gewoond. wel is in het boek beschreven dat het land vanaf 1877 in bezit is gekomen van twee families, De Jager en Bonnema. In 1922 zijn Oepke de Jager en Sjouke Pieters Bonnema de eigenaren.

3. Pieter Jacobs Bonnema (*1824) gehuwd in 1853 met Marijke Hotzes Dijkstra (*1833) Ze krijgen 7 kinderen, Hotze, Jacob, Janke, Aaltje, Tietsje, Sjouke, Gerbrig. Sjouke, de derde zoon volgt hun op. 

4. Sjouke Pieters Bonnema (*1863) gehuwd in 1894 met Korneliske Kuipers (*1863) te Lutkewierum. Ze krijgen in 1896 hun zoon Pieter, daarna nog Giltje, een meisje. Helaas Pieter sterft als hij 7 jaar oud is. Dan wordt er nog een Pieter geboren in 1905.

5. Pieter Sjoukes Bonnema (*1905) gehuwd in 1929 met Jantje Kingma (*1895) te Winsum. Een jaar later krijgen ze een levenloos geboren kind. Meer gegevens kan ik hier niet vinden. 

6. Jan Dijkstra uit Wommels, gehuwd met Corneliske (Corrie) Bonnema (*1935) Ze krijgen twee kinderen, Tjeerd en Jantje. 

7. Tjeerd Dijkstra met zijn vrouw Anita

Colofon

Boek Easterein, Alle friezen.nl 

© Tekst: Jetske Santema © Foto voorblad: F.K. Reitsma

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s