Jubilea Wilhelmina
1923 – 25 jarig jubileum ( dirigent dhr. J.M. Spitter)
Het 25 jarig jubileum wordt gevierd op 23 juli 1923 met een concours in ons dorp. Citaat van voorzitter Rienstra: 'It wie in grutte dei foar Easterein, ien sa’t wy nea earder belibbe hawwe’. Welke prijs het korps op dit concours in de wacht sleepte is net bekend. Dhr. J.M. Spitter, stond bekend als een prima dirigent, zo staat vermeld in de notulen.
1933 – 35 jarig jubileum (dirigent dhr. W.H. Koet)
Dit jubilem wordt gevierd op 30 november 1933 in de Gereformeerde kerk te Easterein. Rients Rienstra is dan voorzitter, Tiede Ypma secretaris en Hilbrand Rypma penningmeester. Bakker Sijbe Dantuma schreef een revue voor dit jubileum. Verder is er een ‘geastige speech’ van Johannes Santema (volgens de aantekeningen) en een toespraak van meester Nettinga, één van de oprichters.
1938 – 40 jarig jubileum (dirigent Sierd W. de Boer)
In het jaarverslag van secretaris Jelle Leeverink wordt geen melding gemaakt van feestelijkheden. Wel dat er op 1 januari 1938 een uitvoering gehouden is. ’Een mooi Program met medewerking van de solisten T. Ypma, Johan Hobma en H. Rijpma met begeleiding van onze directeur en orgelsolo door Meester Cornelis’.
1948 – 50 jarig jubileum (dirigent Sierd W. de Boer)
Wilhelmina Easterein organiseert een jubileumconcours op 11 en 12 augustus 1948. Resultaat Wilhelmina: Marswedstrijd 1ste prijs 32 pnt. Grote nummer 117 pnt. 3de prijs. Citaat secretaris Hofstra: >>>>“Fûleindige klap foar grut diel fan de leden (…….) De moed wie der neitiid folslein út.
Herdenkingsavond 50 jarige jubileum in de 'Grutte tsjerke’. Weinig publiek. Sprekers waren: Rients Rienstra, voorzitter: ds. W. Nijenhuis, Hervormd predikant; Meester K. Nettinga en Sikke Lanting (één van de oprichters).
1958 – 60 jarig jubileum (dirigent Sjerp Wijbenga )
Dit 60-jarig jubileum wordt gevierd met jubileumconcerten in Easterein, Rien, Itens, Roodhuis en Hidaard. Er wordt ter ere fan dit jubileum door het dorp een Es-bas geschonken en veel enveloppen met inhoud. Op de 2e dag van het jubileumfeest was er een optocht voor de kinderen. ’s Avonds een toneelstuk: “Misrekken” van Barend van der Veen, gespeeld door toneelgezelschap “Nim it sa’t it is” uit Rien.
1968 – 70 jarig jubileum (dirigent Sjerp Wijbenga)
‘>>>>Op 1 october 1968 was het 70 jaar geleden dat onze vereniging werd opgericht. Deze datum is stil voorbijgegaan, maar achter de schermen werd wel gewerkt om deze dag te gedenken…..’sitaat.
Het resultaat daarvan was een grote bazaar ten bate van het jubilerende korps. Ook bedrijven uit heel Nederland dragen bij aan deze bazaar. De opbrengst werd bekend gemaakt op het feest van het 70-jarig jubileum dat in januari (1974) gehouden werd met een jubileumconcert in de Geref. Kerk. Het concert werd zeer goed bezocht met o.a. genodigden en belangstellenden. Het eindbedrag was maar liefst fl. 3.292.61.Tijdens dit concert voerden meerdere sprekers het woord o.a.’de Burgemeester van onze gemeente; dhr. F. Lautenbach namens de Oude Bond; de heer Eringa, voorzitter van de Federatie Hennaarderadeel (hij sprak ook namens de buurkorpsen),
Dhr. R.R. van der Valk en dhr. W. Santema worden geridderd ‘als lid van verdienste voor 36 jaar actieve staat van dienst'. De leiding van deze feestavond was in handen van dhr. Jaap Bosgra. Ook was er hulde aan dhr. Joh. de Haan die speciaal voor dit jubileum een feestmars gecomponeerd had.
1973 – 75 jarige jubileum (dirigent Sjerp Wijbenga)
Op 15 en 16 november wordt dit 75-jarig bestaan met twee feestavonden gevierd. Op de eerste avond was er een concert in de Geref. kerk. Er werd o.a. gespeeld de ‘Irish Suite’, de ‘Geuzen in de Bomlerwaard’ van Van Lijnschoten. Ook werd er een nieuwe mars uitgevoerd, gecomponeerd door dhr. Joh. de Haan. Er was nog geen naam voor deze nieuwe mars. Een ieder kon een naam insturen. Het werd “Energiemars”. Bedenkster was mevr. Ine Baarda. De prijs? Een oranjekoek.
Na het concert was er een receptie in Us Gebou. Tijdens deze samenkomst werd er door mevr. L. Vellinga-Schukken en mevr. T. de Vries-Hes, uit naam van het dorp, een bedrag fan fl. 3000.= aangeboden.
Voor dit jubileum was er speciaal een revue geschreven door Folkje Visser en Marga de Jong die bestond uit zingen, sprekers, muziek en schetsjes uit het bestaan van Wilhelmina. Er werd bv uitgebeeld hoe voorheen een repetitie verliep, hoe het blazen op een instrument aangeleerd werd en het marcheren. Bij een van de schetsjes werd het volgende lied gezongen op de wijze van: Zou het erg zijn lieve opa, van Vader Abraham.
Gezongen door voorzitter R.R. van der Valk als ‘pake’ en vier jongere leden als kinderen.
>>>>Soe it slim wêze pake, as it korps der net mear wie….
>>>>Soe’t slim wêze pake as de muzyk der net mear wie
>>>>Soe’t slim wêze pake, as Easterein stil waard
>>>>Soe’t slim wêze pake, as it korps der net mear wie
>>>>
>>>>Ja, myn leave berntsjes, mar dat falt wol wat mei
>>>>Want ús korps Wilhelmina, sit net ien yn ‘e wei
>>>>Dêr wol wy neat fan witte, wy hâlde noait wer op
>>>>Ja, myn leave berntsjes, mar dat falt wol wat mei
(Dit lied heeft 10 couplette en staat op bladzijde 94 en 95 van het jubileumboek Wilhelmina 1898-1998 door Marten L. de Boer)
1978 – 80 jarig jubileum (dirigent Bauke Burghgraaf)
Een groot muziekfeest ter ere van het 80 jarig jubileum werd op 17 november 1978 in de sporthal gehouden. Ook de korpsen van Wommels, Spannum en Welsrijp deden hieraan mee. De sporthal was feestelijk versierd met een spandoek 1898 – 1978. Aan het slot van de avond speelden alle korpsen met elkaar o.a. de Sporthalmars gecomponeerd door Johannes de Haan, lid van Wilhelmina.
1983 – 85 jarige jubileum (dirigent Bauke Burghgraaf)
Op 18e februari 1984 was de herdenking van het 85 jarig bestaan van het korps in Café Bergsma. Er was in revue gemaakt door 4 korpsleden t.w.: Durkje van der Eems, Baukje Joustra, Folkje Visser en Sippy Smink. Opvallend was het optreden van de popgroep ‘De Willemientjes’ gespeeld door Jan Bruinsma, Johan Harkema, Hindrik van der Eems en Minne Zijlstra (?). In het verslag staat: ‘Oer alle boegen slagge; in prachtige jubileumjûn.
1988 – 90 jarig jubileum (dirigent Luc Feikens)
De eerste jubileumviering van de 90 jarig jubileum was op 18 februari. Voor dit concert werd het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest uitgenodigd o.l.v. Piebe Bakker. Het was een hele organisatie omdat alle leden ook onderdak moesten hebben. Hoogtepunt van het optreden was het tuba-concert van Bencriscutto. Solist op tuba Durk-Jorrit van der Eems, lid van het NJFO en van Wilhelmina.
Op 11 november werd het vervolg van het 90 jarig jubileum gevierd met een concert in Café Bergsma. De leden Wiebren Santema en Johannes de Haan werden op dy avond gehuldigd. Santema was 56 jaar lid van Wilhelmina en De Haan 40 jaar. (foto)
1993 – 95 jaar jubileum (dirigent Tseard Verbeek)
Op 20 november wordt er een groot jubileumconcert gehouden in de Sporthal met medewerking van o.a. jeugdkorps Easterein – Wommels, een balletgroep van de Sneker muziekschool o.l.v. Ellis de Raa? Groep 5,6,7 en 8 van de basisschool De Foareker met solozang van leerling Anna-Jels Zijlstra. Dorpsgenoot Klaas Kooistra schrijft voor dit jubileum een dorpslied ‘Easterein, it doarp oan de Sebeare’ op muzyk gezet door Anne Oosterhaven, muziekdocent aan het Bogerman College te Sneek.
Johannes de Haan en Wiebren Santema tijdens dit concert uitgeroepen tot erelid van Wilhelmina.
(tekst lied Klaas Kooistra en foto korps gemaakt in de kerk)
Easterein,
Easterein, it doarp oan de Sebeare
Easterein, it eilân fan alearen
it is it stee dêr’t ik fan hâld
it is it stee ûntstien út sâlt
ja de mienskip fan de minsken, dat sprekt my oan
de buorren om ’e tsjerke sa gewoan
dêr is it dat ik my noflik fiel
dêr is it dat ik myn leafde diel
dat is myn doarp, foar my folslein
dat is myn doarp, dat is Easterein
sa’t rûnom de âlde toer de monuminten steane
lâns beammen en op grûn
dêr’t pake’s pake rûn
en mannich pand as winkeltsje fungearre
sa’t as in libbensier, it wetter yn é Griene Leane
en soms in boatsje gliidt
it jongfolk faak op redens stiet
in trochgong biedt oan dy’t oer it wetter geane
mei grêft en tsjerkepaad, it sintrum fan é buorren
de Streek en it Skilplein
de Skippersbuorren op ‘e ein
dat alles lit myn tinzen ivich duorje
dêr’t klokken sneon-te-jûns in âld-ferhaal fertelle
mei ferienings grut yn tal
de einen kwêkje op it stalt
de herberch dêr’t de lêste gast betellet
Colofon
It jubileumboek Wilhelmina 1898 -1998 troch Marten L. de Boer.