Gereformeerde vrouwenvereniging


Gereformeerde vrouwenvereniging
©: onbekend

De naam van de vereniging was " Belijden en Beleven ". Ze is opgericht in 1946, en heeft 45 jaar bestaan.

Op 10 oktober 1946 kwamen er 10 vrouwen bijeen in de Gereformeerde pastorie. Ze waren op bezoek bij de vrouw van dominee Alberts, mevrouw E.G.N. Alberts - Pauw en richtten toen een nieuwe Gereformeerde vrouwenvereniging op. Het was de eerste keer van een vereniging die daarna 45 jaar zou bestaan.

Het programma van de avonden leek veel op elkaar. Na opening door de presidente (mevrouw Albers) werd er gezongen en Bijbel gelezen. Hierna de aantekeningen van de vorige keer en een inleiding van een van de leden. Dit ging over Bijbelse, maar ook over maatschappelijke en vrije onderwerpen. Na het bespreken kwam de thee. Het laatste deel van de avond werd er gehandwerkt. Meestal brachten leden de spullen die werden gemaakt naar de mensen in de gemeente die het erg arm hadden.

Later werd het verkocht en kwam de opbrengst in de kas van de vereniging. Er zijn ook nog een tijdlang ' Persil - emmertjes ' gespaard; een volle kaart gebracht geld op die ook in de kas terechtkwamen. Ook stond elke avond een busje op tafel. De inhoud werd aan het einde van de winterperiode geschonken aan een goed doel. En zieken uit eigen kring werden niet vergeten.De gecombineerde avonden met de mannenverenigingen waren erg gezellig en leerzaam.

Het 25-jarig bestaan is met een groot feest gevierd in de Tsjerne. Hier waren ook andere vrouwenverenigingen bij uitgenodigd. Nadien is elk lustrum gevierd met een koffietafel.

Er zijn op zijn meest dertig leden geweest, maar door elkaar waren er maar zo’n twintig. Er kwamen langzamerhand minder jonge leden bij. Zo werd het een ' oudere ' vereniging, waardoor er uiteindelijk helemaal geen jongere leden meer kwamen. In het begin van de jaren negentig was het niet meer vol te houden. Ook voor de penningmeester  werd het een flinke klus om rond te komen. Ten slotte waren er nog maar zeven leden en kwamen ze één keer per maand bijeen, bij een van de leden aan huis.

In 1991 is de vereniging gestopt te bestaan. Er waren nog twee leden die bij de oprichting, 45 jaar eerder, lid waren geworden: mevrouw Antsje Joustra en mevrouw Riemkje Postma.

Het laatste bestuur werd gevormd door de dames: K. Faber voorzitter, A. Okkkema schrijfster, l. Vellinga penningmeester en D. Joustra algemeen adjunct. Een aantal vrouwen zijn verder gegaan bij de Hervormde vrouwengroep “Wees een Zegen”.

Colofon

Auteur Klaas Kooistra: Boek Eastererein

© Tekst: Bron Boek Easterein © Foto voorblad: onbekend
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s