Dorpsarchief Easterein, de opzet
Dorpsbelang " Hald Faasje" is gevraagd om initiatief te nemen in het organiseren van een modern en digitaal toegankelijk dorpsarchief. Doel is het bij elkaar brengen en veilig stellen van bestaand- en nieuw materiaal en te voorkomen dat waardevol materiaal verdwijnt.
Het dorpsarchief Easterein wil de Eastereinders en alle geïnteresseerden op een moderne en makkelijke manier toegang geven tot de dorpsgeschiedenis in al zijn facetten. Van het geestelijke- en culturele leven tot het wonen, werken en recreëren.
Onze geschiedenis gaat door, en er is genoeg materiaal om vast te leggen in dit dorpsarchief. De opslag in de cloud biedt ongekende ruimte. Stap voor stap willen we het dorpsarchief opbouwen en daarbij het hele dorp betrekken. Want het verhaal van Easterein is de moeite waard om door te vertellen en compleet te houden.
Iedere dag schrijven we nieuwe historie. Wat we vandaag beleven en doen blijkt later van betekenis te zijn, bij het terug kunnen kijken op hoe het was, hoe het veranderde en wat daarbij speelde.
Het dorpsleven van Easterein kent van oudsher een omvangrijk netwerk aan verenigingen en samenwerkingen op geestelijk- , sociaal- , economisch- en maatschappelijk terrein. Zij zijn een belangrijke bron van vastlegging en archivering van de geschiedenis van ons dorp, ook al is dat niet de essentie van hun bestaan.
Gelukkig hebben meerdere inwoners en verenigingen en clubs uit het dorp wel steeds werk gemaakt van het samenbrengen van historisch materiaal tot een completer beeld van onze dorpsgeschiedenis in al zijn facetten. Op enkele voorbeelden te noemen:
In 1995 verscheen het boek Easterein, geschreven door Marten L. de Boer, Klaas Kooistra en Folkert K. Reitsma en uitgegeven door drukkerij van der Eems. De historie van het dorp, van de bebouwing en van het kerkelijk-, onderwijs- en dorps- en verenigingsleven staat er in beschreven. Het is een blijvende bron van interessante informatie.
Dat geldt ook voor de jubileumboeken van verenigingen en voor de publicaties in de dorpskrant, zoals bijvoorbeeld de” snypsnaren” van oud Eastereinder Jan Hiemstra. In deze serie worden de verhalen in de tijdgeest en het tijdsbeeld geplaats. En dan zijn er nog de "oude" aanzichtkaarten en foto`s over het dorp en het dorpsleven, de busreis van “de ouden van dagen”, de schoolfoto’s, en nog veel meer. Op diverse mediaflora kom je intussen prachtig materiaal tegen.
Doarpsargyf Easterein maakt er graag gebruik van, op gepaste wijze en indien achterhaalbaar, met toestemming en bronvermelding.