De meisjesclubs


De meisjesclubs
©: Jetske Santema

Voordat onderstaande clubs er waren, zijn er eerdere meisjesverenigingen geweest. Een aantal foto’s staan hierbij.

Het Mosterdzaadje,

De meisjes waren ook in Easterein verenigd in wat genoemd werd‘ Meisjes clubs’. Het bestaan van zo'n vereniging was niet altijd even zeker. Of door het ontbreken van leiding, óf door te weinig leden was het soms al na korte tijd weer gedaan met de vereniging waar iedereen zo enthousiast mee was begonnen.

Eén zo’n vereniging werd opgericht op 25 februari 1948. De club was voor meisjes van 12 tot 16 jaar. Het notulenboek van deze vereniging met de naam ‘ Het Mosterzaadje ’, geeft netjes verslag van wat er zo'n avond werd gedaan. Een van de leden, Y. Abma schrijft over het begin van de avond met het zingen van een lied. Na het openingsgebed volgt een Bijbellezing en uitleg, met een nagesprek over het onderwerp. Na pauze wordt er voorgelezen uit een boek. Intussen zijn de meisjes bezig met het ‘ handwerken ’, dat ieder van huis heeft meegenomen. Er wordt natuurlijk ook gepraat en gezongen, maar bezig zijn met de Bijbel en de handen stond voorop. De avond wordt gesloten met dankgebed.

Als leidsters worden noemt, mevrouw Cnossen en mevrouw Sytsma. De laatste aantekeningen zijn uit 1952. We vinden dan verslagen over een paar maanden tegelijk. Carli de Bruin is leidster. Blijkbaar zijn er ook wel contacten geweest met de ‘ knapenvereniging ’. Veel is hier niet over bekend.

 Meiinoar Ien

Op 13 april 1959 wordt de meisjesclub genaamd ‘ Meiinoar Ien ’ opgericht. Leidsters zijn mevrouw T. de Vries en mevrouw Yt Skeltema. Later heeft mevrouw J. de Jong de plaats van Y. Scheltema overgenomen. Bij de oprichting zijn er 23 leden. De eerste aantekeningen zijn van 28 januari 1961.

Er moesten afspraken worden gemaakt over het maken van aantekeningen. De leden zullen het om de beurt doen en de andere keer zelf voorlezen. Als penningmeester worden er twee personen genoemd, Sijke de Jong en Botty Veenstra.

De gang van zaken op de club wijkt niet veel af van eerder. Met de opening wordt gezongen en gebeden. Na het lezen uit de Bijbel volgt de uitleg en een nagesprek. Mevrouw Bergsma speelt op het orgel en als zij er niet is, neemt Botty Veenstra dit over. Zo kan er veel gezongen worden. Een enkele keer begeleiden Botty en Hepy het zingen met het spelen op een blokfluit. Vaak zijn dit dan psalmen, gezangen, liederen uit de bundel van Johannes de Heer, of het ‘Bondslied’.

Activiteiten

De tweede helft van de avond wordt zo nu en dan eens wat anders ingekleed. Naast het handwerken worden er ook ‘ shows ’ georganiseerd en wordt er ook gezongen en gedanst. Zo is er ook een modeshow, op en in elkaar gezet met krantenpapier als basismateriaal, waarbij de een de ander moest aankleden. Er waren prachtige jurken bij met grote franjes en strikken, maar ook ' aangeklede kannibalen '. Dit maakte een dergelijk succes en wel zo, dat er nog jaren later over gepraat werd. Een andere activiteit was het dansen. Mevrouw Tilkema uit Wommels kwam en gaf les in ‘reidansen’. Ook hielp zij bij het instuderen van een aantal volksdansen. Weer wat anders was ‘Hersengymnastiek’. Groepjes meisjes beelden de titel van een boek uit op het podium. Anderen moesten dan raden welk boek bedoeld werd. Ook maakten de meisjes samen poppenhuizen, die dan naar een weeshuis of een ‘gesticht’ werden gebracht. Verder werd er geknutseld met behang, lapjes stof, plaksel en schaar. De kunstwerken die werden gemaakt, waren te zien op het jaarfeest.

Sinterklaas

Deze avond werd ook apart gevierd. Ieder kreeg een briefje met een sinterklaasliedje en moest zijn liedje zo luid mogelijk zingen om bij anderen hetzelfde liedje te vinden. Zo kwamen er groepjes bijeen met hetzelfde liedje. Iedereen had ook een pakje met een gedichtje meegenomen wat moest worden voorgelezen. Soms werd er iemand in het zonnetje gezet, maar soms werd er ook geplaagd. Maar altijd was er veel plezier.

Kerst

Ook de kerstavond was een bijzondere avond. Zo werden de leden eens in vier groepen verdeeld. Met een plattegrond van Easterein liepen de meisjes door het dorp en belde aan bij een huis met een kaars voor het raam. Met Kerstspul in een bakje en een opdracht zette iedereen weer naar ‘ Us Gebou ’. Hiervan werd een kerstbakje gemaakt, dat werd gebruikt bij de gemeenschappelijke kerstavond met de ‘ Knapenvereniging ’.

Natuurlijk was er ook de jaarlijkse ‘ Toogdag ’, op pinksterdinsdag, in Leeuwarden, waar zo’n duizend meisjes kwamen. Andere grote bijeenkomsten waren de ' Ringbijeenkomsten '. Hier ging de hele club heen. Eens werd er een voordrachtwedstrijd gehouden. Easterein had toen de eerste prijs, met een voordracht door Tsjikke Feenstra. Soms was er in Ringverband ook een weekend in bijvoorbeeld Sexbierum of Tzummarum. In de zomer gingen sommige meisjes ook na een kampweek in Oudemirdum of ergens in een andere plaats.

Geldkrapte

Geldkrapte kwam ook bij deze vereniging voor. Om aan geld te komen werd wel eens een pop gekocht en deze werd aangekleed door de leden met mooie kleding. De meisjes gingen dan met de pop langs de deuren en voor een kwartje kon men dan de naam raden. De opbrengst was voor de club. Er werd veel gedaan aan creativiteit. Ook deze vereniging bestaat niet meer, is opgedoekt in 1962. Later kwamen de jeugdclubs, met jongens en meiden.

Colofon

Klaas Kooistra, Boek Easterein

© Tekst: Jetske Santema © Foto voorblad: Jetske Santema
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s