Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.
Tsjerke binnenkant foar en nei de restauraasje
De Martini kerk van Easterein is in de loop der tijd meerdere malen gerestaureerd, zoals in de 19e eeuw toen het geheel is omgemetseld en er steunberen aan de zuidkant zijn geplaatst. Ook is het interieur toen vernieuwd en aangepast. De kerk was toen zo in verval dat het gerucht ging dat afbreken misschien wel beter zou zijn. Maar gelukkig is het niet zover gekomen. Pas in 1862 is het geheel opnieuw ingrijpend gerestaureerd en dat was ook wel nodig, want de kalk viel van het plafond. In diezelfde tijd heeft het orgel ook een opknapbeurt gehad. De laatste ingrijpende restauratie van ruim1,5 miljoen gulden kreeg zijn afronding in 1985.
Zitplekken
Er waren weinig vrije zitplaatsen in de kerk. Vroeger (voor de restauratie) was er een systeem van plekken voor functionarissen, verhuurde plekken en vrije plekken. De functionarissen waren: - de ouderlingen die van het noorden uit links onder de preekstoel zaten - de diakens die van het noorden onder preekstoel zaten, - de kerkvoogden die in de hoge overdekte bank tegenover de preekstoel zaten - kwamen je van de toren in de kerk dan was links onder het orgel de bank voor de notabelen en rechts de bank voor de vrouwen van de bank die naar de bank kwamen. Graag aanvulling. De lidmaten konden jaarlijks een vaste plaats huren. Op de vaste plaatsen kon worden ingeschreven en de hoogste inschrijver kreeg een zekere plaats. De vrije plekken waren er voor ' al de andere kerkgangers. Maar die moesten het niet wagen om op een plek van een functionaris of een verhuurde plek te gaan zitten. En dan hadden de koster en de andere assistenten ook nog in eigen plaats.
Colofon
Boek Easterein, Foto's F.K. Reitsma en Jan Hiemstra