Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.

HVG


HVG
©: Onbekend

Hervormde Vrouwengroep ‘Wees een zegen’.

De vrouwen waren altijd goed organiseert en door de jaren ook erg actief en trouw aan hun vereniging. ‘Wees een Zegen’ is opgericht in 1933 en had toen 23 leden. Eerst kwamen ze iedere week bij elkaar, maar in 1936 werd dat om de twee weken. Het vergaderseizoen liep van september tot april. De contributie begon met een stuiver in de week. Wie dit niet kon betalen mocht ook wat in ‘het buske’ doen….

Het programma bestond bijna altijd uit dezelfde volgorde; opening- notulen- schriftlezen- vrijwillige bijdrage- boeklezen- rondvraag en sluiting. Ondertussen werd er gehandwerkt, meestal breien. Zo werden er in één jaar onder meer sokken, borstrokken, onderrokken, overhemden, lakens en slopen gemaakt, samen zo’n 70 stuk, en uitgedeeld in de gemeente! In 1943 waren er geen vergaderingen meer door het oorlogsgebeuren. In 1946 is de vereniging weer opnieuw begonnen onder leiding van mevrouw Nijenhuis. Zij volgde Mevrouw Sjaarda op die het sinds de oprichting gedaan had. 

Voor het eerste kerstfeest na de oorlog moest ieder lid een schepje suiker en cacao meenemen, de melk werd verzorgd door de boerinnen.

In 1948 werd de ‘Ring Franeker’ opgericht. Oosterend hoorde hierbij en elk jaar werd er een bijeenkomst belegd waar ook Oosterend vertegenwoordigd  was. Zulke vergaderingen ‘wiene wichtich’.

Op 23 juni 1949 was mevrouw Nijenhuis voor het laatst. Mevrouw Vermeulen-Zandstra werd in haar plaats presidente. Het aantal leden was toen 40. Op 28 februari 1950 werd mevrouw De Bruin presidente. Een jaar later was er nog een belangrijk gebeurtenis. Op 20 maart 1951 ging bijna iedereen naar Leeuwarden, naar de eerste ‘Toogdag’ in de Harmonie. Later werd dat ‘Ontmoetingsdag’.

Bazaar

In 1952 werd voor de eerste keer op 4 maart een ‘Verkoopmiddag’ organiseerde. Later kreeg het de naam Bazaar. De eerste middag werd geopend met het zingen van Psalm 19 : 1, en het gelezen uit Johannes 14 en een kleine uitleg. Ook werd er nog een gedicht voorlezen. Na deze zaken kon pas de verkoop beginnen. De eerste keer werd er fl. 169,- aan overgehouden. Later werd het eerste deel overgeslagen. De tijden veranderden. Er kwam een draaiend rad bij. In het jubileumjaar was de opbrengst fl. 5100,-

In het jaar dat de vereniging 20 jaar bestond werd er een antieke lijst geschonken aan de Martinikerk als herinnering bij het gereedkomen van de restauratie van de  sakristy. (1953)

In 1985 toen de Kerk gerestaureerd was heeft de vereniging de nieuwe gordijnen in Kerk geschonken.

Leiding

De leiding is nogal vaak gewisseld. Dit kwam omdat het gebruikelijk was dat de vrouw van de dominee presidente was.

Op 18 februari 1969 ging mevrouw De Bruin weg. Na haar werd mevrouw Vijfhuizen in 1970 presidente. In 1977 verhuisden ze naar Dedemsvaart en krijgt mevrouw De Boer- De Boer deze functie. Op 15 april 1981 wordt mevrouw Van er Hoeven presidente, maar op 28 september 1983 gaat ze na Amerongen. Op 26 oktober 1983 wordt begonnen met twee presidentes: mevrouw De Jong- Van Dijk en mevrouw van de Meulen- Lutjeboer. De laatste is zeker tot 1995 presidente geweest.

Samenwerking

In 1956 wordt er voor de eerste keer met de Gereformeerde vrouwenvereniging en de Nederlandse Christen Vrouwenbond (N.C.V.B.) het kerstfeest gevoerd. In 1995 was de Hervormde vrouwenvereniging samen met de Gereformeerde vrouwen een  groep geworden met 16 vrouwen.

Colofon

Tekst Klaas Kooistra uit het boek Easterein

© Tekst: Bron Boek Easterein © Foto voorblad: Onbekend
Lese mehr

Verwandte Informationen


OnderwerpenFoto’s