Nieuws:


Uitgelichte vensters:

Voordat de huidige Amerikaanse boerderij gebouwd is, staat op deze plek een kop-hals-romp boerderij, gebouwd rond 1832. De eigenaar en gebruiker is Tiede Pieters Vellinga. Rond 1850 boert Sijbren Brouwer op de boerderij. Aan hem heeft de boerderij de naam van Brouwerspôle te danken. In de periode die volgt worden er wooneenheden in de boerderij gebouwd, bewoond door meerdere gezinnen. Ook de arbeiders van de boer worden er gehuisvest. Uit overlevering is verteld dat er wel 30 kinderen van de Brouwerspôle naar school gingen in Easterein.

>>>>>In de periode voor 1888 komen mensen op de Brouwerspôle bijelkaar om hun geloof te belijden. Dit betreft de Gereformeerden die zich afscheiden van de Hervormde kerk. De voorganger is Sj. W. Joustra. 

Ook Sijtse Groustra heeft op de Brouwerspôle geboerd. Hij woonde eerst op het Skrok 1, en verhuisde in 1920 naar de Brouwerspôle. In die tijd is er nog geen elektrisch licht. In 1927 op een avond bij het voeren van hooi aan de koeien valt de petrolielamp om en het hooi vat vlam. De boerderij brand af, het woonhuis blijft gespaard. Daar hebben nog een tijdlang gezinnen in gewoond.  In 1928 wordt de boerderij herbouwd zoals deze er nu staat. Later is er in het voorhuis van de oude boerderij jongvee gestald. Rond 1990 is het laatste deel afgebroken.

Heechterp de Amerikaanse boerderij is er voor in de plaats gekomen. In 1928 wordt er door architekt G. van der Zee een tekening gemaakt en wordt de boerderij gebouwd. De bouwers zijn Bouman en Hogendorp uit Easterein. Het is een nieuwe bouwvorm. Het is een woning met daarachter een schuur waar het vee is staat. De koeien staan met de koppen naar elkaar toe met de voergang in het midden.(Hollandse stal) Boven de zolder van de schuur is de opslag van hooi. Dit hooi kan via een klep naar boven getakeld worden. Het is modern en tijdsbesparend. Over deze Amerikaanse boerderijen is een boek verschenen: 'Amerikaanse boerderijen in Fryslan'. Ook deze boerderij. De naam van de boerderij is door Groustra Heechterp genoemd. Deze naam is afkomstig van de Terp Stittens waarop hij is gebouwd. Met de komst van Dirk Stout en Johanna de Boer in 1992 wordt de boerderij verbouwd, waarbij de buitenkant helemaal in takt is gebleven. In de Amerikaanse boerderij is inmiddels een air bnb gesitueerd.

1. 1832: Tiede Pieters Vellinga (* 1795) gehuwd in 1817 met Sytske Klases Rispens. Ze krijgen 9 kinderen. Maar er overlijden ook 2 kinderen op jonge leeftijd. En ook Tiede wordt niet oud. In 1835 sterft hij op 40 jarige leeftijd. Het jongste kind is nog maar een jaar oud. Het is niet bekend of de weduwe nog door geboerd heeft.

2. Sijbren Brouwer, dit moet rond 1850 geweest zijn. Op de site Alle friezen is terug te vinden dat hij boelgoed heeft gehouden in 1873. Familie van hem, broers en kinderen zijn begonnen met beurtschepen. Vanaf 1824 is dit terug te vinden. Ook trouwen er Brouwers met de latere Joustra's. 

3. Onbekend

4. Sieds Hoitinga (*1865 te IJsbrechtum) gehuwd in 1997 met Jetske Hornstra (*1873 te Easterein) Ze krijgen een tiental kinderen. Hij heeft boelgoed gehouden in 1925. Ook staat hij beschreven in 1910 als timmerman. 

 5. 1925: Sijtse Auke Groustra (*1895 te Easterein) gehuwd in 1921 met Trijntje Engelsma (* 1897 te Workum). In 1925 wordt de boerderij Skrok 1 verkocht. Sijtse Groustra verhuist naar de Sibadawei 30. Hij heeft hier geboerd tot zijn zoon Haaie de boerderij over nam. 

6. 1960: Haaie Groustra (* 1925) gehuwd met  Anna Smits (*1930) Zij blijven hier wonen tot 1992. Daarna wordt de boerderij verkocht als woonboerderij. Het was geen grote boerderij en daarom werkte Haaie ook als melkophaler voor de fabriek. Dat ging eerst per boot. Later haalt hij de melk op met de tractor, eerst met een wagen later met twee wagens. Op het moment dat de melktank verplicht wordt in 1977 stopt hij met melken en ook het ophalen van de melkbussen is hiermee afgesloten. 

7.1992: Dirk Stout (* 1932) gehuwd in 1985 met Johanna de Boer; komend van Amsterdam. De roots van Johanna liggen in de Zuidwesthoek van Friesland.

In 2020 is de kade van de Griene Leane geheel gerenoveerd, nadat Dorpsbelang Hald Faasje daar al enige jaren bij de Gemeente om had gevraagd. In dit venster is in geschrift en beeld vastgelegd hoe één en ander plaatsvond. 

Uitnodiging voorlichtingsavond plan van aanpak Griene Leane op donderdag 2 juli aanstaande om 19.30 uur bij Bergsma Easterein

Aan de buurtbewoners van de Griene Leane,

De gemeente SWF gaat de kade van de Griene Leane vernieuwen. Met jullie hebben we om tafel gezeten om te bespreken welke zaken daarbij van belang zijn. Van de gemeente hebben we een eerste reactie ontvangen, en die hebben we ook met jullie gedeeld. We hebben de gemeente gevraagd om voor alle aanwonenden een presentatie en toelichting te geven over de voorgenomen plannen en de uitvoeringsaanpak. Vooreerst stond dat gepland voor eind mei, maar door corona loopt dat vertraging op. In overleg met de gemeente is de bijeenkomst nu vastgesteld op donderdagavond, 2 juli. Voor deze bijeenkomst worden ook de aanwonenden aan de overkant van de Griene Leane uitgenodigd.

Vooraf aanmelden

Graag ontvangen wij een mailbericht of telefoontje als je deze bijenkomst wilt bijwonen, zodat we de avond “veilig” kunnen organiseren. Per mail: doarpsbelang@easterein.nl  of een telefoontje           naar 06 57567605

Graag rekenen we op jullie komst,  Bestuur Hald Faasje.

>>>>>Corona maatregelen Bergsma.

>>>>>We moeten van te voren weten  met hoeveel personen jullie komen zodat we de zaal goed kunnen indelen.

>>>>>We zijn ook verplicht om bij iedereen een ‘check-gesprek’ van te voren af te nemen om te beoordelen of ieder klachtenvrij is. Deze zullen we dan afnemen bij de zaalingang (linker ingang). Genodigden voor jullie bijeenkomst kunnen dus niet gebruik maken van de (hoofd-)ingang aan de voorkant.

Verslag bijeenkomst Griene Leane 02-07-2020 

Aanwezig : 20 bewoners

Berend geeft uitleg over het traject tot nu toe. Het plan gaat door het geld is er. Dhr.Halbersma heeft zich afgemeld en dhr. Klaas Visser geeft alleen de toelichting.

Dhr.Visser geeft een bouwkundige uitleg over de kade en de civiele constructies. Het werk start eind augustus en is voor de kerst klaar. Er wordt door dhr. Visser uitgebreid stil gestaan bij de constructie van alles.

Volgende punt is: wat te doen met het straatbeeld?

Waar de parkeerplekken –  de waterkant lijkt de beste optie

Waar wel of niet – toch de gehele strook

Borden mogen altijd geplaatst worden vrachtauto verbod

Veiligheid van de fietsers/ wandelaars

Lantaarns aan de kant van het water

De bestrating is bekend

Geen eenrichtingsverkeer

Dhr.Visser legt uit dat voordat de werkzaamheden beginnen een 0 meting rapport wordt gemaakt van alle woningen ivm eventuele schade.

Dorpsbelang ontvangt dit rapport ook. De afspraak wordt gemaakt dat omwonenden zelf de parkeerplekken e.d. kunnen intekenen