Unfortunately, at the moment we can provide only parts of this website in the English language. For those parts of the website that not yet have been translated we recommend use of the Google Translate option next to the title of the item.

Martinikerk 1100 - 1350


Martinikerk 1100 - 1350
©: André C. Vink

1 Tufstenen kerk

Gezien de ligging zal het allereerste bouwwerk uit voorzorg op een verhoging zijn opgetrokken. Bij de latere bouw van de tufstenen kerk is het gebied verder opgehoogd door o.a. het uitgraven van de verdedigingsgracht er omheen. Deze gracht zal ongetwijfeld tegelijkertijd zijn gerealiseerd met de bouw van de (verdedigings)toren, eind 11e eeuw. Daarbij komt, dat het in gebieden met een hoge grondwaterstand heel gebruikelijk was om ook het kerkhof verhoogd aan te leggen. Bij tufstenen kerken in de kleistreken werd meestal schelpgruis gebruikt om de natte ondergrond te verstevigen.

De tufstenen kerk van Easterein was eenvoudig van aard. Met rondom de romaanse boogjes en hoger geplaatste kleine boogramen zonder venster. Opvallend was, dat de Cistercienzers (o.a. de bewoners van klooster Bloemkamp) de romaanse bouwstijl als “eigen” beschouwden. Niet geheel vreemd als je je realiseert dat “zij” van oorsprong uit hetzelfde gebied kwamen.

Colofon

Boek Martinikerk Easterein

© Tekst: André C. Vink © Foto voorblad: André C. Vink
Read more

Related information


OnderwerpenFoto’s