Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.

Skrok 11


Skrok 11
©: Jetske Santema

Sibada is de naam van de boerderij. De boerderij is gebouwd in 1862 en dankt zijn naam aan de vaart die langs de boerderij loopt. In de periode van de bouw werd alles aan en afgevoerd over het water. Vaarwater betekende een gunstige ligging voor de boederij. Later toen het vervoer meer over het land ging blijkt de ligging minder gunstig. Volgens Symen Paul Strikwerda van de boederij Sion moeten er meer dan tien hekken geopend worden om te boerderij te bereiken. 

Op de plek van Sibada staat eerder ook een boerderij. Dat is te zien op de kadasterkaart van 1832. Dan heeft het voorhuis nog een andere vorm. Er zijn wel materialen hergebruikt, de tegeltjes in de kelder onder de eerder bedsteden zijn volgens een specialist in antieke tegels ouder.

Op 23 november 1888 slaat het noodlot toe. De schuur met vee en werktuigen en hooi wordt door brand bijna geheel verwoest. Maar een koe wordt gered. Ook een paar buitenmuren en het woonhuis blijft behouden. Dit is te lezen in een brief aan de burgemeester.

De bewoners:

Voordat de bewoners genoemd worden nog even een klein voorafje. Het begint bij Aafke Sjoerds Ypma * 1790. Haar moeder is Trijntje Doekles Sjonstra. Deze is afkomstig van de boerderij Sion. Ze trouwt in 1813 met  Sybren Rienks Sybrandy die boer is in Itens. Ze waren beide afkomstig uit rijke boerefamilies. In 1823 sterft Sjoerd Tjipkes Ypma en laat dan het bedrag na van fl. 116.125. Dat wordt verdeeld onder meerdere erfgenamen. Ook Aafke erft een groot deel van dit bedrag. Ook Sybren Rienks Sybrandy zit goed in de slappe was. Hij koopt in 1828 van zijn schoonvader 1/8 zathe met land in Oosterend voor een bedrag van fl. 2336,-. Waarschijnlijk is dit de start geweest van de boerderij Sibada. Verder zijn er in de aktes nog vele erfenissen te vinden die in deze families terecht komen.

1. Rienk Reinders Sybrandy *1825 gehuwd in 1847 met Sjoerdje Sybrens Sybrandy   *1823. Zij zijn neef en nicht. Sjoerdje is een dochter van eerder genoemde Aafke Sjoerds Ypma. Ze krijgen vijf kinderen Sybren Rienks *1850, Reinder 1851, Ate  *1855, Aafke *1859 en Tjitske *1865. Drie van de kinderen staan vermeld op de herinneringssteen die in de voorgevel is gemetseld. Tjitske is later getrouwd met Pieter Yemes van der Valk.

2. Ate Rienks Sybrandy *1855 te Oosterend gehuwd in 1876 met Trijntje Sjoerds Boschma *1856 te Hennaard. Ze krijgen twee kinderen Rienk 1977 en Aafke 1890. Ate was bestuurlijk zeer actief, hij was medeoprichter van de coperatieve stoomzuivelfabriek. In aktes staat ook vermeld dat hij uit naam van de kerk land verkocht als kerkvoogd.

3.Rienk Ates Sybrandy 1877 te Oosterend gehuwd met Hiske Nammes de Jong  *1877 te Winsum. In de aktes is maar een kind te vinden. Dat is Ate Sybrandy *1901. In de aktes is te lezen dat Rienk Ates in 1929 boelgoed heeft gehouden. Hiermee is er een einde gekomen aan de Sybrandy's op Sibada.

4. Sijbren Zijlstra komt in 1929 op de boerderij te wonen.

5. Piet Zijlstra volgt zijn vader op. Hij bouwt een ligboxstal. Eén van de eersten in de omgeving. Hij vertrekt rond 1988 naar een groot bedrijf in de Flevopolder. 

6. Jelle en Akke de Boer komen in de boerderij te wonen. De boerderij is gekocht door natuurmonumenten. Jelle treedt in dienst bij NatuurMonumenten. Als natuurman heeft een groot gebied onder beheer, met als doel de greidevogels te beschermen. Dat heeft hij met passie en inzet 30 jaar gedaan.

7. Mark en Jetske Postma. Bij het vertrek in 2018 komen er nieuwe bewoners. De bestemming is nog ambachtelijk. De Postma's  zijn bakker van beroep en geven ook workshops vanuit hun ambacht.

© Tekst: Jetske Santema © Foto voorblad: Jetske Santema
Lese mehr

Verwandte Informationen


OnderwerpenFoto’s