Leider können wir im Moment nur Teile dieser Website in deutscher Sprache zur Verfügung stellen. Für diejenigen Teile der Website, die noch nicht übersetzt wurden, empfehlen wir die Verwendung der unter dem Artikeltitel genannten Google Translate-Option.

Schnitzelbank


Schnitzelbank
©: Jan Hiemstra

Op 2 juli 1947 stapten de 27-jarige Cornelis (Cees) Joustra en 27-jarige Bouk de Boer in het huwelijksbootje. Dit vierden zij met familie en vrienden in café Bergsma in Easterein. Speciaal voor de bijzondere gebeurtenis maakten vrienden van Cees een zogenaamde ‘schnitzelbank’. Het document is 76 jaar later nog in goede staat en is dit jaar geschonken aan Tresoar. Als één van de weinige archieven van Nederland is Tresoar nu in het bezit van een schnitzelbank! 

Een schnitzelbank – ook wel snijdersbank of snijbank genoemd – is een voordracht in de vorm van een stapellied, waarbij gebruik wordt gemaakt van toepasselijke tekeningen op een grote strook papier. Deze voordrachten waren vroeger erg populair op feesten, zoals een bruiloft, omdat het een manier is om een onderwerp of verhaal op een verrassende manier met het publiek te delen. De rijmende teksten bij de tekeningen bevatten vaak de nodige humor en zijn meestal geschreven op muziek. De tekeningen worden op een prominente plek opgehangen en vervolgens draagt iemand de teksten voor.

Colofon

De media. 

© Tekst: Tresoar © Foto voorblad: Jan Hiemstra
Lese mehr

Verwandte Informationen


OnderwerpenFoto’sDocumenten