Sacristie: Bovenzaal en zolder

Sacristie: Bovenzaal en zolder
©: André C. Vink

Vergaderruimte

Met de lange trap naar boven passeren we de deur richting de kreake. Een klein trapje verder kom je in een ruimte met een geheel andere sfeer dan die eronder. Deze ruimte wordt sinds de restauratie gebruikt voor de kindernevendienst op zondag, en door de week voor allerlei vergaderingen. Of deze vloer er altijd is geweest, kunnen we helaas niet meer achterhalen. Maar er moet toch ook ergens en gelegenheid zijn geweest voor de koorknaapjes om zich om te kleden.

Elk kapittel had een eigen koor van een paar mannen en “choraalkens”, zoals de koorknaapjes genoemd werden. Tot hun zestiende ongeveer hielden ze hun sopraan- of altstem, daarna kregen ze de baard in de keel. Er werd waarschijnlijk in het lekengedeelte gezongen richting Jeruzalem (oosten), immers daar kwam het heil vandaan.

In deze ruimte bevinden zich een zestal raampjes, waarschijnlijk al vanaf het begin voor de nodige ventilatie en lichtinval. Bekend is dat de ramen een onbekende periode lang dichtgemetseld zijn geweest. Waarschijnlijk had dit te maken met het feit, dat de sacristie lange tijd gebruikt werd als schooltje en later als kosterswoning, de zogenaamde kosterije.

De zolder                                                               

De zolder van de sacristie is van oudsher gebruikt als opslagruimte. Goed zichtbaar is de middeleeuwse kapconstructie met houten pennen aan elkaar verbonden. Vroeger werden alle gebouwen van binnenuit geventileerd. Van buiten dicht en van binnen open. Het dak werd er als een beschut geheel overheen gelegd.   Heden tendage worden huizen dicht geïsoleerd en worden de pannen er los op gelegd. Van binnen dicht en van buiten open. Zou de zolder nu van binnenuit geïsoleerd worden dan is de constructie na enkel decennia geheel weggerot. Het gevolg van deze constructie is dat er bij stuifsneeuw een behoorlijk deel van de vloer bedekt wordt met een wit laagje. Op een zomerdag kan de temperatuur er zo hoog oplopen dat er haast een sauna aangelegd kan worden.          

Colofon

Boek geschiedenis kerk Easterein

© Tekst: André C. Vink © Foto voorblad: André C. Vink

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s