Kleuterschool

Kleuterschool
©: Jetske Santema

Kleuterschool op het Vrijburg, deze is geopend op 11 juni 1971, met de naam "It Bekoar".

Voorgeschiedenis

In 1967 komt de bouw van een nieuwe kleuterschool op tafel. Ruim dertig handtekeningen zijn genoeg om in de zomer van 1967 het bouwen van een het niet zomaar zou gaan was naar verwachting, maar het duurt tot 1969 voordat alle papieren en handtekeningen voor elkaar zijn. Op 28 april 1970 wordt de bouw van een nieuwe kleuterschool aanbesteed. De plaats achter de gereformeerde Kerk lijkt erg geschikt.

De naam

De naam van de school is afgeleid van de tegel met deze naam op het schoolplein, waar de kinderen zich konden aftikken met het spelletje doen. Een veilige plek dus. De school wordt geopend door burgemeester Alta. Coby Scheltema en Enne Jehannes Bruinsma mogen als oudste kleuters de sleutel opgeven.

Wat een feest! En wat een kleuters, niet alleen uit Easterein, maar ook uit de omringende dorpen. Zelfs vanuit Hartwerd vragen ouders of hun kinderen ook hier op school mogen. Dat moet maar niet, want de school is bijna vol... Bovendien, het vervoer van al die kleuters is een hele klus. In de dorpen zijn bijna geen chauffeurs te vinden. De gemeente wil eerst geen kilometervergoeding geven. Het schoolbestuur is ten einde raad. Er moet geld worden bijgelegd worden en niet eens zo weinig. De bijdrage van de ouders moet omhoog, ook van de ouders uit Easterein. Zoiets geeft hier en daar wel eens scheve gezichten. '

Vervoer

Opa ' van Schepen wordt ingehuurd om de kleuters op te halen en weer weg te brengen met zijn taxi. Soms staan kleuters 's ochtends om half acht al in weer en wind aan de weg. De ouders protesteren, maar het kan niet anders. ' Niet zeuren ', zegt de latere voorzitter Zijltstra (hij woont op het uiterste eind van het Skrok ), jullie kinderen worden opgehaald, ik moet ze zelf brengen en halen.

Mevrouw Joustra maakt de nieuwe kleuterschool schoon, om de kosten laag te houden moeten de ouders om de beurt helpen, het is behelpen. ( nu ouderparticipatie genoemd)  Later kwam er een vergoeding van de gemeente, en wordt het veel beter.

Kleuterbusje

In 1979 gingen er 85 kinderen naar ' It Bekoar ' Het kleuterbusje reed af en aan, iedere keer twee, drie ritten. Verschillende chauffeurs hebben er op gereden; Abe Stegenga, Syb Arema, Jap Hofstra, van der Linden, Syb van der Meulen, Harm Bergsma en anderen. Soms was het busje kapot, dan stonden de kinderen ergens 's ochtends in het donker te wachten. Soms was het zo glad dat het rijden niet verantwoord was. Dan kwamen de kleuters zo laat op school dat ze meteen weer weg moesten. Eén keer kon de bus helemaal thuis blijven: halverwege 1979 lag er zo veel sneeuw, dat er geen auto meer door kon. Easterein was ingesneeuwd.

Te klein

In 1978 kwam Gryt Breeuwsma uit Alde boarn en even later nam Afke Hiemstra uit Easterein de de plaats over van juf Reny.  Er moest ook weer gebouwd worden, want de lagere school moest het vijfde lokaal bijna gebruiken, maar daar zaten nu kleuters in. ' Het moet maar een noodlokaal worden, ' zei de inspectrice, ' straks daalt het aantal kinderen misschien weer. En zij wist natuurlijk al, dat er in de toekomst basisscholen zouden komen en dat Easterein de kleuters uit de buitendorpen zou kwijtraken.

Na een zoektocht vond de gemeente een houten noodlokaal. Het werd achter de kleuterschool neergezet. Het schoolbestuur moest het volgend jaar fl. 5000, - meer verwarmingskosten betalen, maar dat kwam ' omdat de klok niet goed stond'.

Basisschool

De invoering van de basisschool zorgde ervoor dat in 1985 het kleuteronderwijs en de eerdere lagere school bij elkaar kwamen. Eerst op papier en daarna ook in één gebouw. Dat gebeurde in 1988.

Colofon

Boek Easterein

© Tekst: Klaas Kooistra, vertaling Nederlands J. Santema © Foto voorblad: Jetske Santema

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s