Trijehuzen 2


Trijehuzen 2
©: Jetske Santema

Nijehûs, gebouwd in 1873.

Deze boerderij is vooreerst een beleggingobject van de familie De Vos Steenwijk, een oud adelijk geslacht afkomstig uit Drente. 

Er zijn verschillende huurders geweest.

1. Gerben Sjoerds Gaastra  oud 27 jaar afkomstig van Hidaard. Op 23 mei 1863 gehuwd met Trijntje Jacobs Leyenaar van Easterein oud 21 jaar. Ze kregen een dochter die in leven bleef en deze trouwde met Jan Rienstra. In het boek van Easterein wordt vermeld dat deze Rienstra's lang op de boerderij hebben gewoond.

2. Geiske Gaastra geboren 30 november 1871 gehuwd in 1894 met Jan Rienstra afkomstig van Jutrijp oud 25 jaar. Zij krijgen twee kinderen waarvan de zoon Sjoerd in leven blijft.

3. Sjoerd Rienstra geboren 7 januari 1896. Verdere informatie is nog niet gevonden

4. Rond 1925 komt er weer een Rienstra op de boerderij

5. In mei 1954 vertrekt de Rienstra naar Kubaard en wordt de boerderij verkocht.

6. 1954 De boerderij wordt gekocht door Teun Velink en zijn vrouw Anna. Vanwege arbeidsongeschiktheid en het ontbreken van een opvolger wordt de boerderij verkocht.

7. 1972 De boerderij wordt gekocht door de familie George van den Ende, gehuwd met Anneke Kloosterman. Het echtpaar krijgt 3 kinderen. Door aankoop van o.a. de boerderij Trijehuzen 1 wordt het bedrijf flink uitgebreid. Een volgende uitbreiding betekent verplaatsing naar een bedrijf in Winsum Groningen.

8. 2019 . Het bedrijf wordt grotendeels gekocht door Symen Bouma en Grietje Jukema en toegevoegd aan de boerderij Wyns op de Wynserdyk 53.

© Tekst: Jetske Santema © Foto voorblad: Jetske Santema
Lees meer

Gerelateerde informatie


OnderwerpenFoto’s